En Itzy-Bitzy Guide til søgemaskineoptimering (SEO)

Der er egentlig ikke så mange mennesker, der forstår hvad SEO er. Når jeg taler med kolleger i marketing, ved de godt at SEO er vigtigt, men de ved ikke rigtigt, hvad det er. Ikke en gang når jeg taler med mine kolleger i den digitale afdeling, har de helt forståelse for hvad det er. Og når jeg så taler med almindelige mennesker til et middagsselskab, bliver de ganske fjerne i blikket.

Og det er egentlig lidt ærgerligt, for vi bruger allesammen søgemaskiner som Google. Når brugerne så ikke er bekendt med, hvordan resultaterne på resultatsiderne - SERP - fremkommer, mener jeg at der er behov for bedre oplysning.

SEO handler om at betale færre penge til Google

Når jeg så fortæller, hvad jeg arbejder med, siger jeg, at jeg får vores website frem i søgeresultaterne. De fleste har så en holdning til, om de synes de får de rigtige resultater i søgningerne, men alligevel har de ikke helt styr på, hvad der er betalte reklamer og hvad der ikke er. Og uden at tænke over det, klikker de gerne nogle penge over fra annoncørernes pengekasse over i Googles pengetank. Selvom det ikke var nødvendigt.

Det er nu ikke fordi jeg har noget imod Google, men jeg vil nok mene at de efterhånden har penge nok. Og ja, for meget magt. Hver gang nogen køber noget online vil Google have fået en del af kagen. Google kan nærmest altid attribueres for en del af kunderejsen, der fører til en transaktion.

Så jo bedre man optimerer sit indhold til søgninger, jo færre penge kan man betale Google for annoncer. Så kan konkurrenterne betale Google i stedet...

SEO er brugervenlighed - men hvad er brugervenlighed

Men videre i min samtale om, hvad jeg laver, kommer jeg ind på, at den der giver brugeren den bedste oplevelse vil Google sætte øverst i resultaterne. Med forbehold forstås. Og oplevelser er jo subjektive. Så det website der gennemsnitligt giver brugerne den målbart bedste oplevelse, vinder. Er det fair? Måske. Får brugerne det bedste produkt? Måske. Det vigtige er at forbrugerne fortsat er kritiske - Google er nemlig ikke sandheden, men i det mindste gør de det så godt de kan.